Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
• ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ • Θεραπείες της Αισθητικής Οδοντιατρικής
Αισθητική Οδοντιατρική

Θεραπείες της Αισθητικής Οδοντιατρικής

Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει καταστήσει διαθέσιμη μια ευρεία ποικιλία από αισθητικές οδοντιατρικές επεμβάσεις και θεραπευτικές επιλογές για όσους είναι δυσαρεστημένοι με την εμφάνιση του χαμόγελου τους.

Ο αισθητικός οδοντίατρος είναι ο εξειδικευμένος επιστήμονας που μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη αισθητική θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών που θα σας δώσει ένα καλύτερο χαμόγελο.

ad

Πώς θα βελτιώσετε την εμφάνιση των δοντιών και του χαμόγελου σας

Οι διάφορες θεραπείες που χρησιμοποιούνται από την αισθητική οδοντιατρική περιγράφονται σε αυτό το άρθρο.

Λεύκανση Δοντιών

Η λεύκανση των δοντιών είναι χωρίς αμφιβολία η πιο δημοφιλής αισθητική οδοντιατρική θεραπεία, διότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση των δοντιών με πολύ λιγότερο κόστος από άλλες τεχνικές.

Τα κίτρινα ή λεκιασμένα δόντια είναι ένα πολύ συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα. Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αφαιρέσει μόνο μερικούς από τους εξωτερικούς λεκέδες από την επιφάνεια του σμάλτου των δοντιών. Μόνο η διαδικασία που είναι γνωστή σαν ‘λεύκανση δοντιών’ μπορεί πραγματικά να λευκάνει τα δόντια αφαιρώντας βαθείς εσωτερικές κηλίδες και δυσχρωμίες, επαναφέροντας ή βελτιώνοντας το φυσικό χρώμα των δοντιών. Η διαδικασία μπορεί να γίνει στο οδοντιατρείο ή στο σπίτι.

(Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ενότητα για τη  Λεύκανση Δοντιών)

Οψεις Ρητίνης (Dental Bonding)

Η συγκόλληση σύνθετων ρητινών στα δόντια, γνωστή με το όρο ‘όψεις ρητίνης’, μπορεί να αποτελέσει την οδοντιατρική θεραπεία για μια ποικιλία αισθητικών προβλήμάτων όπως ραγίσματα ή μικροσπασίματα δοντιών, μεγάλα διάκενα, δυσχρωμίες ή δόντια με περίεργο σχήμα ή μέγεθος.

Η τεχνική των όψεων ρητίνης συνίσταται στη συγκόλληση πάνω στην επιφάνεια του δοντιού μιας σύνθετης ρητίνης, υλικού που μοιάζει με το φυσικό σμάλτο του δοντιού, ‘κτίζοντας’ το δόντι στο επιθυμητό σχήμα, μέγεθος και χρώμα. Το χρησιμοποιούμενο υλικό είναι ανθεκτικό και προσδένεται σταθερά στο δόντι μέσω φωτοπολυμερισμού με τη χρήση ειδικής συσκευής.

(Για περισσότερα σχετικά με την τεχνική ανατρέξτε στην ενότητα για τις Όψεις Ρητίνης)

Όψεις Πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν την πιό επαναστατική (αλλά και πιο ακριβή) εξέλιξη στην αισθητική οδοντιατρική. Κατασκευάζονται από ένα λεπτό στρώμα πορσελάνης με πάχος περίπου μισού χιλιοστού το οποίο συγκολλάται στο μπροστινό μέρος του δοντιού για να αποκατασταθεί ή βελτιωθεί η φυσική εμφάνιση του. Παρασκευάζονται κατά παραγγελία σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο απο παρόμοιο κεραμικό υλικό με αυτό που χρησιμοποιείται για τις ολοκεραμικές στεφάνες και η δομή του προσομοιάζει με τη φυσική δομή των δοντιών. Οι όψεις πορσελάνης έχουν ευρεία χρήση στη διόρθωση και αποκατάσταση ποικίλων αισθητικών προβλημάτων των δοντιών, όπως όσα αναφέρθηκαν για τις όψεις ρητίνης, αλλά με ανώτερο ποιοτικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

(Για περισσότερα σχετικά με την τεχνική ανατρέξτε στην ενότητα για τις Όψεις Πορσελάνης)

Λευκά Σφραγίσματα

Τα σφραγίσματα που χρησιμοποιούσαν συνηθέστερα μέχρι πριν λίγα χρόνια οι οδοντίατροι για τη θεραπεία της τερηδόνας αποτελούνταν από χρυσό ή αμάλγαμα και ήταν πολύ εμφανή όταν ο ασθενής χαμογελούσε. Σήμερα, μπορείτε να επιλέξετε σφραγίσματα από συνθετική ρητίνη που ταιριάζουν με το φυσικό χρώμα των δοντιών σας και περνούν απαρατήρητα. Ένα απο τα πιό απλά βήματα για τη βελτίωση της εμφάνισης του χαμόγελου είναι η αντικατάσταση των παλιών χρυσών ή σκούρων σφραγισμάτων με σύγχρονα λευκά σφραγίσματα απο συνθετική ρητίνη.

(Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ενότητα για τα Λευκά Σφραγίσματα)

Lifting Δοντιών - Διαμόρφωση Σμάλτου

Η τεχνική αυτή είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να διορθωθούν μικρές ατέλειες, όπως το ελαφρώς ανώμαλο σχήμα ή μικρή επικάλυψη ή στρέβλωση των δοντιών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τον αισθητικό οδοντίατρο για να στρογγυλοποιήσει αιχμηρά δόντια ή να μειώσει λίγο το ύψος κάποιων δοντιών, έτσι ώστε να ακολουθούν το περίγραμμα του χείλους, αποκαθιστώντας τη συμμετρία του στόματος. Το γεγονός ότι η μέθοδος απαιτεί την αφαίρεση ενός μικρού ποσού σμάλτου θέτει κάποιους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση της μεθόδου, δεδομένου ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν το στρώμα του σμάλτου είναι πάρα πολύ λεπτό.

(Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ενότητα για το Lifting Δοντιών)

Μικροεκτριβή

Η μικροεκτριβή της αδαμαντίνης (σμάλτου) είναι μια μέθοδος για την απομάκρυνση επιφανειακών κηλίδων και δυσχρωσιών από το δόντι με τη χρήση μιάς όξινης πάστας που αφαιρεί ένα πολύ λεπτό στρώμα σμάλτου χωρίς τη χρήση τροχού. Χρησιμοποιείται κυρίως για επιφανειακές, μεμονωμένες κηλίδες και απασβεστιώσεις. Η θεραπεία θα πρέπει να διενεργείται από ειδικευμένο αισθητικό οδοντίατρο γιατί υπερβολική εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει φθορά στο δόντι. Συνήθως αποτελεί τμήμα μιας θεραπείας Lifting Δοντιών.

Ουλοπλαστική

Η ουλοπλαστική είναι μια τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής με στόχο τη διαμόρφωση και αισθητική βελτίωση του περιγράμματος των ούλων. Η πιό συνήθης ουλοπλαστική επέμβαση είναι η «επιμήκυνση μύλης» και συνιστάται όταν τα ούλα καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της μύλης των δοντιών με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται μικρότερα ή κοντύτερα (ουλικό χαμόγελο). Πρόκειται για μια χειρουργική αισθητική επέμβαση που μεταβάλλει το σχήμα των ούλων με την απομάκρυνση του υπερβάλλοντος ουλικού ιστού.

(Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ενότητα για την Ουλοπλαστική)

Ορθοδοντική θεραπεία

Η Ορθοδοντική δεν είναι μόνο για παιδιά. Όλο και περισσότεροι ενήλικες σήμερα απευθύνονται σε ένα ορθοδοντικό, προκειμένου να βελτιωθεί το χαμόγελό τους. Οι ορθοδοντικοί μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούν στη σύγκλειση των δοντιών και επηρεάζουν την εμφάνιση του ασθενούς.

Η μετακίνηση των δοντιών στη σωστή θέση τους γίνεται συνήθως με τη χρήση μηχανισμών που είναι πιο γνωστοί σαν «σιδεράκια». Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει για μερικά χρόνια. Για το λόγο αυτό η ορθοδοντική συνιστάται ως αισθητική οδοντιατρική θεραπεία για ενήλικες, μόνο σε περιπτώσεις με σοβαρά προβλήματα σύγκλεισης ή μεγάλων κενών που δεν μπορούν να διορθωθούν άμεσα με άλλες αισθητικές θεραπείες, όπως οι όψεις ρητίνης ή πορσελάνης.

(Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ενότητα για την Ορθοδοντική)

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητά υποκατάστατα της ρίζας του δοντιού που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση δοντιών που λείπουν. Μια μικρή βίδα τιτανίου εισάγεται χειρουργικά στη γνάθο και στη συνέχεια επάνω της προσαρμόζεται μια στεφάνη, γέφυρα ή οδοντοστοιχία. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μόνιμες και σταθερές αποκαταστάσεις παρέχοντας ένα πολύ αποτελεσματικό και υψηλής αισθητικής ποιότητας τρόπο για την αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών σε σύγκριση με γέφυρες ή οδοντοστοιχίες.

(Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ενότητα για τα Οδοντικά Εμφυτεύματα)

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνιση του χαμόγελου σας θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο με εμπειρία στην αισθητική οδοντιατρική. Ο αισθητικός οδοντίατρος έχει τη γνώση να αναλύσει τις ανάγκες σας, και να προτείνει ένα πλήρες σχέδιο αισθητικών οδοντιατρικών θεραπειών που θα ταιριάζει καλύτερα στις προσδοκίες και τα οικονομικά σας, και θα σας χαρίσει το λαμπερό και όμορφο χαμόγελο που ονειρευόσαστε.

  επόμενο άρθρο -> Λεύκανση Δοντιών
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.