Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
• ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ • Πώς να διαλέξετε Αισθητικό Οδοντίατρο
Αισθητική Οδοντιατρική

Η επιλογή του Αισθητικού Οδοντιάτρου

Οι αισθητικοί οδοντίατροι είναι μια σχετικά νέα κατηγορία οδοντιάτρων που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερα άτομα αναζητούν έναν οδοντίατρο που θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν τη φυσική τους εμφάνιση. Ο αισθητικός οδοντίατρος δεν ασχολείται με τη θεραπεία των νοσημάτων του στόματος, αλλά με την αισθητική βελτίωση του χαμόγελου και της εμφάνισης του ατόμου.

Στόχος των αισθητικών οδοντιάτρων είναι να μας χαρίσουν ένα όμορφο χαμόγελο με λευκά και συμμετρικά δόντια.

Ο αριθμός των οδοντιάτρων που ειδικεύονται σε υπηρεσίες αισθητικής οδοντιατρικής μεγαλώνει συνεχώς κάνοντας ευκολότερο το έργο της αναζήτησης ενός εξειδικευμένου αισθητικού οδοντιάτρου. Παράλληλα όμως έχει αυξηθεί και η ποικιλία των διαθέσιμων τεχνικών που προσφέρονται απο κάθε οδοντίατρο, καθιστώντας πολυπλοκότερη την διαδικασία επιλογής του αισθητικού οδοντιάτρου που θα του εμπιστευθούμε το χαμόγελο μας.

ad

Χαρακτηριστικά του Αισθητικού Οδοντίατρου

Πολλοί γενικοί οδοντίατροι εκτελούν παράλληλα και αισθητικές θεραπείες, όπως η λεύκανση των δοντιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι “αισθητικοί οδοντίατροι”.

Όλοι οι οδοντίατροι μπορούν να προσφέρουν λεύκανση των δοντιών ή άλλες αισθητικές θεραπείες, αλλά μόνο ο εξειδικευμένος αισθητικός οδοντίατρος έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να επιλέξει τις αναγκαίες τεχνικές που θα βελτιώσουν συνολικά την εμφάνιση του στόματος και του προσώπου γενικότερα, όπως πχ. να διαλέξει τη σωστή απόχρωση για τα δόντια σας σε σχέση με το δέρμα σας και το χρώμα των μαλλιών ώστε το αποτέλεσμα να μην δείχνει ψεύτικο και αφύσικο.

Η Αισθητική Οδοντιατρική θεωρείται περισσότερο σαν τέχνη παρά σαν μια ακόμη οδοντιατρική ειδικότητα. Ο καλός αισθητικός οδοντίατρος δεν είναι μόνο καλύτερα εκπαιδευμένος στην εκτέλεση κάθε αισθητικής οδοντιατρικής τεχνικής, αλλά είναι και εκείνος που μπορεί να αναλύσει σωστά τις αισθητικές ανάγκες των ασθενών του και να σχεδιάσει το σωστό σχέδιο θεραπείας για να πετύχει το βέλτιστο και πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Το κυριότερο προσόν ενός αισθητικού οδοντιάτρου είναι να μπορεί να σχεδιάσει ένα χαμόγελο που να ταιριάζει συμμετρικά στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Οι αισθητικές παρεμβάσεις πρέπει πάντα να γίνονται με μέτρο και χωρίς υπερβολές. Οι αισθητικοί οδοντίατροι έχουν τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις και εμπειρία για να εκτιμήσουν σωστά το βέλτιστο τρόπο για τη διόρθωση τυχόν χρωματικών ή μορφολογικών ατελειών του χαμόγελου και να δώσουν ένα ελκυστικό και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αισθητικοί οδοντίατροι δεν εκτελούν οι ίδιοι όλες τις θεραπείες που απαιτούνται για τη βελτίωση της εμφάνισης του χαμόγελου, αλλά μπορεί να ζητήσουν τη συνεργασία και άλλων οδοντιατρικών ειδικοτήτων όπως περιοδοντολόγων, γναθοχειρούργων, ορθοδοντικών ή προσθετικών οδοντιάτρων οι οποίοι εκτελούν τις εξειδικευμένες επεμβάσεις ανά περίπτωση κάτω απο την καθοδήγηση και συντονισμό του αισθητικού οδοντιάτρου.

Ο αισθητικός οδοντίατρος επικεντρώνεται στη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, του στόματος, του χαμόγελου, και του προσώπου του ατόμου, ενώ ένας γενικός οδοντίατρος ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νόσων του στόματος.

Πώς να διαλέξετε Αισθητικό Οδοντίατρο

Η Αισθητική Οδοντιατρική δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη οδοντιατρική ειδικότητα στις περισσότερες χώρες (όπως και στην Ελλάδα), επομένως οποιοσδήποτε οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο ‘αισθητικός οδοντίατρος’ χωρίς νομικούς περιορισμούς.

Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αισθητικής οδοντιατρικής έχει αυξήσει και τον αριθμό των οδοντιάτρων που διαφημίζουν την παροχή αισθητικής οδοντιατρικής χωρίς να έχουν απαραίτητα την ανάλογη εξειδίκευση. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διαλέγουμε αισθητικό οδοντίατρο. Πριν εμπιστευθείτε το μέλλον του χαμόγελου σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο αισθητικός οδοντίατρος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος στις τεχνικές που προσφέρει, και είναι σε θέση να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Όταν προτίθεσθε να διαλέξετε ένα αισθητικό οδοντίατρο, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τα εξής:

Συστάσεις

Ρωτήστε φίλους και συναδέλφους αν γνωρίζουν να σας συστήσουν κάποιο αισθητικό οδοντίατρο. Οι προσωπικές εμπειρίες και οι συστάσεις απο ανθρώπους που εμπιστεύεστε είναι οι πιό πολύτιμες πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε, ιδίως δεδομένου ότι μπορείτε να ελέγξετε και το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε από τον οδοντίατρο.

Φωτογραφίες - Πριν και μετά

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη εξετάστε τη συλλογή φωτογραφιών του οδοντιάτρου με περιπτώσεις ασθενών του πριν και μετά τη θεραπεία (κάθε αισθητικός οδοντίατρος διαθέτει μια συλλογή φωτογραφιών). Ελέγξτε για περιπτώσεις με παρόμοια προβλήματα όπως η περίπτωση σας. Ρωτήστε για τις περιπτώσεις αυτές και τις τεχνικές που ο οδοντίατρος χρησιμοποίησε για να βελτιώσει τα χαμόγελα των ασθενών του.

Διαπιστεύσεις

Προτιμήστε έναν οδοντίατρο που είναι αναγνωρισμένο μέλος των εθνικών ή διεθνών ενώσεων αισθητικών οδοντιάτρων (όπως η Αμερικανική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής).

Κατάρτιση και εκπαίδευση

Η αισθητική οδοντιατρική απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες, διαφορετικές από εκείνες ενός γενικού οδοντιάτρου. Για την ειδίκευση στην αισθητική οδοντιατρική, οι οδοντίατροι πρέπει να παρακολουθήσουν μια σειρά από σχετικά σεμινάρια και εργαστήρια. Η πρακτική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων. Η Αισθητική οδοντιατρική είναι ένας από τους πιο εξελισσόμενους τομείς της οδοντιατρικής. Νέα υλικά και τεχνικές εμφανίζονται κάθε χρόνο. Ο αισθητικός οδοντίατρος πρέπει να παρακολουθεί τα σχετικά σεμινάρια συνεχούς επιμόρφωσης ώστε να παραμένει ενημερωμένος με τις τελευταίες εξελίξεις της κλινικής αισθητικής οδοντιατρικής.

Εμπειρία

Η εμπειρία είναι εξαιρετικά σημαντική στην αισθητική οδοντιατρική. Ο αισθητικός οδοντίατρος πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού διαφορετικών οδοντιατρικών θεραπειών, μια ικανότητα η οποία βασίζεται περισσότερο στην εμπειρία παρά στην τεχνική του δεινότητα. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον οδοντίατρο πόση εμπειρία έχει στον τύπο θεραπείες που χρειάζεστε, και πόσες τέτοιες θεραπείες εκτελεί κάθε μήνα. Πολλά χρόνια εμπειρίας στη γενική οδοντιατρική, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο οδοντίατρος έχει επίσης εμπειρία και σε αισθητικές θεραπείες.

Εναλλακτικές θεραπείες

Ένας αισθητικός οδοντίατρος που πραγματικά ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών του θα παρουσιάσει τις πιθανές εναλλακτικές θεραπείες και θα εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής. Πάρτε μια δεύτερη γνώμη απο κάποιον άλλο αισθητικό οδοντίατρο, ιδίως αν σας προταθεί μόνο μία επιλογή που συμβαίνει να είναι και η πιό ακριβή (είναι σημαντικό να έχετε και μια εναλλακτική επιλογή αν δεν θέλετε το τέλειο χαμόγελο να σας κοστίσει μια περιουσία).

Ηλεκτρονικές τεχνολογίες απεικόνισης

Η διαθεσιμότητα της τεχνολογίας ηλεκτρονικής απεικόνισης είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για έναν αισθητικό οδοντίατρο. Παρέχει στον οδοντίατρο τη δυνατότητα να σας παρουσιάσει με σαφή τρόπο το αναμενόμενο αποτέλεσμα της κάθε αισθητικής επέμβασης. Η φωτογραφία σας τροφοδοτείται σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή και μέσω ειδικών προγραμμάτων ο οδοντίατρος μπορεί να σας δείξει πως θα είναι το πρόσωπο σας μετά τη θεραπεία. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία, ειδικά όταν υπάρχουν διάφορες επιλογές, και να αξιολογήσετε σωστά το κόστος της κάθε θεραπείας σε σχέση με το αναμενόμενο αισθητικό αποτέλεσμα.

Επικοινωνία και εμπιστοσύνη

Επιλέξτε ένα αισθητικό οδοντίατρο με τον οποίο αισθάνεστε άνετα και επικοινωνείτε εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει πραγματικά ποιό είναι το αποτέλεσμα που περιμένετε. Από την πλευρά του, εκείνος θα πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια σε σας αν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές και πώς μπορούν να επιτευχθούν. Μην αφήνετε ο οδοντίατρος να λαμβάνει τις αποφάσεις για λογαριασμό σας, πριν κατανοήσετε πλήρως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (και κόστος) της κάθε προτεινόμενης θεραπείας.

Κόστος

Μερικές αισθητικές εργασίες, όπως οι όψεις πορσελάνης, είναι από τις πιο δαπανηρές οδοντιατρικές θεραπείες. Είναι αλήθεια ότι οι τιμές στην αισθητική οδοντιατρική παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις απο οδ/τρο σε οδ/τρο σε σχέση με άλλες τυπικές επανορθωτικές εργασίες. Το συνολικό κόστος της θεραπείας θα μπορούσε να είναι για ορισμένους ασθενείς ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός οδοντιάτρου, αλλά θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψιν και τα χαρακτηριστικά του οδοντιάτρου, οι προτεινόμενες τεχνικές, και η ποιότητα των υλικών. Μην επιλέξετε τη φτηνότερη λύση, αν δεν έχετε πειστεί για την εμπειρία του οδοντιάτρου ή την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Τρόπος πληρωμής-Χρηματοδότηση

Το συνολικό κόστος των αισθητικών οδ/κών εργασιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό, αν μάλιστα απαιτούνται επεμβάσεις σε αρκετά δόντια. Σε αυτή τη περίπτωση η παροχή απο τον αισθητικό οδοντίατρο της δυνατότητας δόσεων ή εξόφλησης μέσω πιστωτικών καρτών πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Πριν την τελική επιλογή αισθητικού οδοντιάτρου

  • Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε αρκετούς αισθητικούς οδοντίατρους, αν είναι δυνατόν, πριν αποφασίσετε.
  • Αξιολογήστε προσεκτικά τα διάφορα κριτήρια και επιλέξτε εκείνον που καλύπτει τουλάχιστον εκείνα που θεωρείτε πιο σημαντικά.
  • Μην βασίζετε την απόφασή σας μόνο στην καλύτερη προσφορά από πλευράς κόστους.
  • Εάν δεν αισθάνεστε ακόμη σίγουροι με την επιλογή σας, μην διστάσετε να πάρετε μία ακόμη γνώμη πριν διαλέξετε τον αισθητικό σας οδοντίατρο.

  επόμενο άρθρο -> Αισθητικοί Οδοντίατροι - Αναζήτηση - Βρείτε Αισθητικό Οδοντίατρο
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.