Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
• ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΔΟΝΤΙΩΝ • Οδοντικά Εμφυτεύματα & Αισθητική Οδοντιατρική
Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τι είναι τα Εμφυτεύματα Δοντιών

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος που έχει να προσφέρει η σύγχρονη προσθετική οδοντιατρική για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Όταν χρειάζεται να αντικατασταθεί κάποιο δόντι που λείπει, καμία από τις εναλλακτικές μεθόδους ( γέφυρες ή οδοντοστοιχίες) δεν μπορεί να σας κάνει να νιώθετε και να δείχνετε τόσο καλά όσο με τα φυσικά σας δόντια όπως τα οδοντικά εμφυτεύματα.

ad

Τα Εμφυτεύματα Δοντιών στην αισθητική οδοντιατρική

Ενα μπροστινό δόντι που λείπει μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την εμφάνιση του ατόμου, την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική του ζωή. Με τα σημερινά πρότυπα στις ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι κοινωνικά αναμενόμενο να εμφανιζόμαστε με ένα δόντι που λείπει, όταν μιλάμε ή χαμογελάμε.

Δεν έχει νόημα να γίνει καμμία προσπάθεια για βελτίωση του χαμόγελου αν πρώτα δεν αντικατασταθούν τυχόν δόντια που λείπουν. Ο αισθητικός οδοντίατρος θα σας συστήσει να τα αντικαταστήσετε με τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων, γιατί αυτή είναι η καλύτερη λύση για την αισθητική οδοντιατρική.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μόνιμες και σταθερές αποκαταστάσεις παρέχοντας ένα πολύ αποτελεσματικό και υψηλής αισθητικής ποιότητας τρόπο για την αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών, με πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως οι γέφυρες ή οι τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Διαβάστε περισσότερα για την χρήση των εμφυτευμάτων δοντιών

Εμφυτεύματα Δοντιών - Πώς λειτουργεί ένα οδοντικό εμφύτευμα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μικρές οδοντιατρικές συσκευές που παίζουν το ρόλο τεχνητής ρίζας δοντιού, και χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των φυσικών δοντιών που λείπουν. Ενα οδοντικό εμφύτευμα είναι ουσιαστικά μιά μικρή βίδα απο τιτάνιο που τοποθετείται χειρουργικά στην γνάθο υποκαθιστώντας τη ρίζα του δοντιού και παρέχοντας μια σταθερή βάση για να υποστηριχθεί μια οδοντιατρική αποκατάσταση που θα αντικαταστήσει τη μύλη του δοντιού που λείπει. Αυτή μπορεί να είναι μια στεφάνη, γέφυρα ή οδοντοστοιχία.

Ένα δόντι που αποκαθίσταται με τη χρήση ενός οδοντικού εμφυτεύματος αποτελείται από 3 κύρια μέρη:

  • Το εμφύτευμα: Είναι ένα κυλινδρικό εξάρτημα κατασκευασμένο απο βιοσυμβατό υλικό σαν το τιτάνιο, και προσομοιάζει με βίδα. Το εμφύτευμα έχει σπείρωμα εξωτερικά και είναι επικαλυμμένο με ειδικά υλικά που υποβοηθούν την οστεοενσωμάτωση. Αντικαθιστά το μή ορατό τμήμα του δοντιού που βρίσκεται κάτω απο τα ούλα παίζοντας το ρόλο της τεχνητής ρίζας του δοντιού.
  • Το κολόβωμα: Το εξάρτημα αυτό τοποθετείται στην κορυφή του εμφυτεύματος και χρησιμοποιείται για τη συναρμογή του εμφυτεύματος με την προσθετική αποκατάσταση. Σε ορισμένους τύπους εμφυτευμάτων το κολόβωμα δεν είναι ένα ξεχωριστό εξάρτημα, αλλά αποτελεί εξαρχής τμήμα του εμφυτεύματος.
  • Η στεφάνη: Είναι η προσθετική αποκατάσταση (στεφάνη ή αλλιώς 'θήκη') που αντικαθιστά το ορατό μέρος του δοντιού και έχει το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος του φυσικού δοντιού που λείπει. Οι στεφάνες που χρησιμοποιούνται στην αισθητική οδοντιατρική είναι φτιαγμένες απο κεραμικό υλικό (πορσελάνη) για τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα για τους τύπους οδοντικών εμφυτευμάτων

Οδοντικά Εμφυτεύματα - Διαδικασία τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος

Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων απαιτεί 2 επεμβάσεις σε διάστημα μερικών μηνών.

Κατά την πρώτη χειρουργική επέμβαση ο εμφυτευματολόγος τοποθετεί το εμφύτευμα μέσα στο οστό της γνάθου. Γίνεται μια τομή στα ούλα για να αποκαλυφθεί το οστό, και δημιουργείται μια μικρή οπή σε αυτό η οποία στη συνέχεια διευρύνεται σταδιακά σε διάμετρο ανάλογη του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί. Κατόπιν βιδώνεται προσεκτικά το εμφύτευμα και καλύπτεται με τα ούλα, που ράβονται και αφήνονται να επουλωθούν.

Ο κύριος στόχος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων είναι να επιτευχθεί άμεση στενή επαφή με το περιβάλλον οστό της γνάθου. Αυτό δημιουργεί την απαραίτητη αρχική σταθερότητα, η οποία με την πάροδο του χρόνου ολοένα ενισχύεται από την περαιτέρω ανάπτυξη του οστού γύρω από το εμφύτευμα (οστεοενσωμάτωση). Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευασμένα από τιτάνιο, επειδή το τιτάνιο έχει την ικανότητα να ενσωματώνεται βιολογικά με το οστό.

Μετά την πάροδο μερικών μηνών που απαιτούνται για την ενσωμάτωση του εμφυτεύματος στη γνάθο και την πλήρη σταθεροποίηση του, ακολουθεί η δεύτερη επέμβαση κατά την οποία γίνεται η τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού πάνω στην στην κορυφή του εμφυτεύματος. Τα ούλα τέμνονται και πάλι για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εμφύτευμα πάνω στο οποίο τοποθετείται το κολόβωμα, γύρω απο το οποίο ράβονται τα ούλα. Τέλος ακολουθεί η τοποθέτηση της στεφάνης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων για την αναπλήρωση χαμένων δοντιών είναι η καλή υγεία των ούλων (απουσία ουλίτιδας) καθώς και να υπάρχει αρκετή οστική μάζα στη γνάθο για να υποστηρίξει το εμφύτευμα. Αν δεν υπάρχει αρκετό οστό γύρω απο το εμφύτευμα, ή αν δεν έχει ικανοποιητική πυκνότητα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποτυχίας της οστεοενσωμάτωσης ή ακόμη και θραύσης της γνάθου κατά την τοποθέτηση. Σε αυτούς τους ασθενείς η χρήση εμφυτευμάτων μπορεί να καταστεί δυνατή αφού προηγηθεί η χρήση οστικών μοσχευμάτων και οστικής αναγέννησης. Οταν το πρόβλημα αφορά την άνω γνάθο η διαδικασία είναι γνωστή και σαν ανύψωση ιγμορείου.

Η ακριβής διαδικασία τοποθέτησης ενός οδοντικού εμφυτεύματος σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να διαφέρει σημαντικά κυρίως ανάλογα με το χρόνο που απαιτείται για την οστεοενσωμάτωση. Σε ασθενείς με καλή ποιότητα οστού το διάστημα αυτό είναι 3-6 μήνες (συνήθως 3 μήνες για τα εμφυτεύματα κάτω γνάθου και περίπου 6 μήνες για την άνω γνάθο). Αν βέβαια απαιτούνται συμπληρωματικές προπαρασκευαστικές θεραπείες όπως θεραπεία ουλίτιδας, οστικά μοσχεύματα, ή ανύψωση ιγμορείου, μπορεί να απαιτηθούν αρκετοί μήνες επιπλέον.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται κυρίως απο γναθοχειρούργους και εξειδικευμένους περιοδοντολόγους.

Διαβάστε περισσότερα για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων

Κόστος – Πόσο στοιχίζουν τα Οδοντικά Εμφυτεύματα

Το συνολικό κόστος της αναπλήρωσης ενός χαμένου δοντιού με οδοντικό εμφύτευμα αποτελείται από:

  • το κόστος των προπαρασκευαστικών εξετάσεων (πχ. πανοραμικές αντινογραφίες) και τυχόν αναγκαίων θεραπειών προετοιμασίας (πχ. οστικά μοσχεύματα) ανάλογα με την ποιότητα του οστού της γνάθου.
  • το κόστος της τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος (εργασία οδ/τρου και υλικά)
  • το κόστος της προσθετικής αποκατάστασης που θα στηριχθεί πάνω στο εμφύτευμα

Για αυτό το λόγο το κόστος της τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων ποικίλλει σημαντικά και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν, η ποιότητα του οστού της γνάθου, και το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για τις προσθετικές αποκαταστάεις (στεφάνες).

Παρότι όσον αφορά το αρχικό κόστος η επιλογή χρήσης εμφυτευμάτων δοντιών φαίνεται να είναι σημαντικά ακριβότερη απο την επιλογή μιας γέφυρας, σε βάθος χρόνου τα εμφυτεύματα είναι στην ουσία η οικονομικότερη επιλογή, γιατί προσφέρουν μια μόνιμη και ασφαλή λύση, ενώ μια γέφυρα θα πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον κάθε 10 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα για τις τιμές των οδοντικών εμφυτευμάτων

Για περισσότερες πληροφορίες για τα εμφυτεύματα δοντιών επισκεφθείτε το: www.Emfitevmata-Dontion.gr

  επόμενο άρθρο -> Αισθητικοί Οδοντίατροι - Οι Ειδικοί του Χαμόγελου
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.