Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
• ΛΕΥΚΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ • Αισθητικές Εμφράξεις Ρητίνης
Λευκά Σφραγίσματα

Τι είναι τα Λευκά Σφραγίσματα

Τα σφραγίσματα (εμφράξεις) είναι η πιό κοινή επανορθωτική εργασία που εκτελούν οι οδοντίατροι, και χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση δοντιών που έχουν υποστεί βλάβες λόγω της προσβολής τους από τερηδόνα. Οι αισθητικές εμφράξεις ή «λευκά» σφραγίσματα είναι η τεχνική που επιλέγουν όσοι ενδιαφέρονται για τη φυσική εμφάνιση των δοντιών χωρίς να διακρίνονται τα σφραγίσματα τους. Τα λευκά σφραγίσματα είναι η αποκλειστική επιλογή των αισθητικών οδοντιάτρων.

ad

Τα πλεονεκτήματα των Λευκών Σφραγισμάτων Ρητίνης για την αισθητική οδοντιατρική

Τα κλασσικά σφραγίσματα που χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά οι οδοντίατροι μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν φτιαγμένα απο ένα κράμα μετάλλων (αμάλγαμα). Ηταν σκουρόχρωμα και πολύ εμφανή όταν ο ασθενής χαμογελούσε. Η μόνη αισθητική «βελτίωση» που ήταν διαθέσιμη ήταν η χρήση χρυσού αντί για αμάλγαμα. Βέβαια, με τα σημερινά μοντέρνα πρότυπα, ένα χρυσό δόντι δεν θεωρείται και τόσο καλή επιλογή από πλευράς καλαισθησίας. Ευτυχώς το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί πλέον αφότου έγιναν διαθέσιμα τα λευκά σφραγίσματα.

Τα λευκά σφραγίσματα φτιάχνονται απο συνθετική ρητίνη, ένα πολυμερές υλικό το οποίο τοποθετείται στο δόντι σε ρευστή μορφή και σκληραίνει με την εφαρμογή φωτισμού πολυμερισμού. Το χρώμα τους μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το φυσικό χρώμα του δοντιού.

Τα σφραγίσματα ρητίνης δίνουν πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς σχεδόν δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό δόντι, και για αυτό αναφέρονται και σαν αισθητικές εμφράξεις.

Αντικατάσταση σφραγισμάτων αμαλγάματος με λευκά σφραγίσματα ρητίνης

Αν έχετε μεταλλικά μαύρα σφραγίσματα απο παλαιότερες θεραπείες, ο αισθητικός οδοντίατρος θα σας προτείνει να αντικατασταθούν με λευκά σφραγίσματα ρητίνης. Εκτός απο τους προφανείς αισθητικούς λόγους για τη βελτίωση της εμφάνισης, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για την αντικατάσταση. Το αμάλγαμα των παλιών σφραγισμάτων είναι ένα κράμα μετάλλων που περιέχει υδράργυρο, ένα βαρύ μέταλλο που έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας. Παρότι αμφισβητείται η ύπαρξη άμεσου κινδύνου απο τα σφραγίσματα αμαλγάματος, οι οδοντίατροι συνιστούν για προληπτικούς λόγους την αλλαγή τους με ασφαλή σφραγίσματα ρητίνης, που επιπλέον θα βελτιώσουν και το χαμόγελο του ασθενούς.

Κόστος - Περιορισμοί - Μειονεκτήματα των λευκών σφραγισμάτων

Το κόστος των λευκών σφραγισμάτων είναι ελαφρά υψηλότερο απο τα σφραγίσματα αμαλγάματος, αλλά τα αισθητικά τους πλεονεκτήματά δικαιολογούν απόλυτα το σχετικά αυξημένο κόστος, ιδίως όταν πρόκειται για την αποκατάσταση επιφανειών των εμπρόσθιων δοντιών που είναι ορατές όταν μιλάμε ή χαμογελάμε.

Επίσης η χρήση των λευκών σφραγισμάτων υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς:

  • Φθείρονται πιο εύκολα και πρέπει να αντικατασταθούν συντομότερα απο τα σφραγίσματα αμαλγάματος.
  • Αντέχουν μικρότερα επίπεδα πίεσης, για αυτό δεν συνιστώνται για μεγάλα σφραγίσματα στα πίσω δόντια.
  • Πιθανόν να εμφανιστεί ευαισθησία λόγω λόγω κακής επαφής δοντιού και σφραγίσματος εξαιτίας συρρίκνωσης του πολυμερούς υλικού μετά τη σκλήρυνση.
  • Τα λευκά σφραγίσματα απαιτούν μεγαλύτερη τεχνική δεξιότητα απο τον οδοντίατρο κατά την εφαρμογή τους.

Εναλλακτικά των λευκών σφραγισμάτων, μπορεί να επιλεγεί η χρήση ένθετων πορσελάνης, που χαρίζουν τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά με σημαντικά μεγαλύτερο κόστος.

  επόμενο άρθρο -> Lifting Δοντιών • Διαμόρφωση Σμάλτου • Οδοντοπλαστική
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.