Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
• ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ • Λεύκανση Δοντιών στο Σπίτι με Προϊόντα Εμπορίου
Αισθητική Οδοντιατρική

Λεύκανση Δοντιών στο Σπίτι με Προϊόντα Εμπορίου

Στο εμπόριο κυκλοφορεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μια πολύ μεγάλη ποικιλία συστημάτων για λεύκανση δοντιών στο σπίτι. Τα εμπορικά προϊόντα λεύκανσης δοντιών είναι στην ουσία αραιωμένες εκδόσεις των λευκαντικών που χρησιμοποιούνται απο οδοντιάτρους, έτσι ώστε να είναι σχετικά ασφαλή στη χρήση απο μη ειδικούς. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι και η αποτελεσματικότητά τους είναι σημαντικά μειωμένη. Επίσης σε αντίθεση με τις θεραπείες στο οδοντιατρείο που έχουν σχεδόν άμεσα αποτελέσματα, η λεύκανση στο σπίτι απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο (10-30 ημέρες) και προσπάθεια απο την πλευρά του ασθενή, προκειμένου να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει.

ad

Προϊόντα για Λεύκανση Δοντιών στο Σπίτι

Παρότι τα εγκεκριμένα προϊόντα για λεύκανση στο σπίτι είναι γενικά ασφαλή αν χρησιμοποιηθούν σωστά, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν λεύκανσης δοντιών, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για μια πλήρη οδοντιατρική εξέταση και να ζητήσετε τη συμβουλή του. Είναι πιθανόν τα αισθητικά προβλήματα των δοντιών σας να απαιτούν διαφορετκή αντιμετώπιση, ή να υπάρχουν αντενδείξεις που να μην επιτρέπουν τη χρήση λευκαντικών προϊόντων.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προϊόντων λεύκανσης δοντιών για το σπίτι:

Συστήματα λεύκανσης δοντιών με νάρθηκες (μασελάκια)

Αν και τα συστήματα λεύκανσης με νάρθηκες που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία ή στο διαδίκτυο μπορεί να μοιάζουν πολύ με αυτά που παρέχονται από τους οδοντιάτρους για λεύκανση δοντιών στο σπίτι, υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά. Οι νάρθηκες είναι προκατασκευασμένοι, και δεν ταιριάζουν τέλεια στο ακριβές σχήμα του στόματός και των δοντιών σας όπως αυτοί που σας φτιάχνει ο οδοντίατρος. Μπορεί λοιπόν τα συστήματα λεύκανσης του εμπορίου να είναι αρκετά φθηνότερα, αλλά επειδή δεν έρχονται σε τέλεια επαφή με τα δόντια σας μπορεί να παρατηρηθεί ελλιπής ή ανομοιόμορφη λεύκανση κάποιων δοντιών.

Λόγω της ελλιπούς προσαρμογής μπορεί να προκληθεί διαρροή του λευκαντικού παράγοντα προκαλώντας ερεθισμό των ούλων και μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της λεύκανσης. Επίσης η συγκέντρωση των gel λεύκανσης που παρέχονται σε αυτά τα πακέτα (έως 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου) είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται από τους οδοντιάτρους στο ιατρείο.

Ο τρόπος χρήσης είναι παρόμοιος αλλά απαιτούνται αρκετά περισσότερες χρήσεις των συστημάτων εμπορίου για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Ο χρήστης γεμίζει το κάθε μασελάκι με τη συνιστώμενη ποσότητα λευκαντικού ζελέ και το φοράει για 30΄ έως μερικές ώρες σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κάθε συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε μία ή δύο εβδομάδες.

Ταινίες Λεύκανσης (white strips)

Οι ταινίες λεύκανσης είναι πολύ λεπτές, σχεδόν αόρατες λωρίδες από εύκαμπτο πολυαιθυλένιο (πλαστικό) που τοποθετούνται πάνω στα μπροστινά δόντια. Οι ταινίες έχουν επικάλυψη στη μία πλευρά απο ένα λεπτό στρώμα λευκαντικού gel με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες συγκεντρώσεις υπεροξειδίου με μέγιστη το 10%.

Στη συσκευασία παρέχονται δύο ξεχωριστά σετ ταινιών, ένα για τα πάνω και ένα για τα κάτω δόντια με διαφορετικό σχήμα για καλύτερη εφαρμογή. Κάθε ταινία λεύκανσης τοποθετείται πάνω στα δόντια και στη συνέχεια πιέζεται απαλά επάνω τους ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη επαφή με τα δόντια.

Ενα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου λεύκανσης δοντιών, είναι ότι η δοσολογία της λευκαντικής ουσίας είναι εξαιρετικά ακριβής, αφού αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί πάνω σε κάθε ταινία από τον κατασκευαστή ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση υπερβολικής δοσολογίας απο τον απλό χρήστη. Επίσης στη λεύκανση με ταινίες το λευκαντικό έρχεται σε λιγότερη επαφή με τα ούλα σε σύγκριση με τα συστήματα λεύκανσης που χρησιμοποιούν μασελάκια, μειώνοντας τις πιθανότητες ερεθισμού των ούλων.

Οι ταινίες λεύκανσης συνήθως καλύπτουν μόνο τα 6-8 κεντρικά μπροστινά δόντια. Αυτό σημαίνει ότι άτομα με πλατύ χαμόγελο μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματική λεύκανση σε κάποια πλαϊνά αλλά ορατά δόντια τα οποία δεν καλύπτονταν απο την ταινία και δεν λευκάνθηκαν. Γενικά, οι ταινίες λεύκανσης είναι πολύ πιο εύκολες και ασφαλείς στη χρήση σε σχέση με τα συστήματα λεύκανσης με νάρθηκες.

Λευκαντικά επάλειψης με πινέλο (Paint-on)

Αυτά τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών είναι μια διαφορετική κατηγορία, αλλά η δράση τους βασίζεται επίσης στην λεύκανση των δοντιών με τη χρήση του υπεροξειδίου όπως και τα περισσότερα άλλα σχετικά προϊόντα. Η κύρια διαφορά τους είναι η μέθοδος εφαρμογής του λευκαντικού στην επιφάνεια των δοντιών. Το λευκαντικό (gel με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου), εφαρμόζεται απευθείας απο το χρήστη πάνω στην επιφάνεια των δοντιών χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινέλο χωρίς να απαιτούνται νάρθηκες.

Λευκαντικές Οδοντόκρεμες

Οι οδοντόκρεμες λεύκανσης παρέχουν μια χαμηλού κόστους εναλλακτική μέθοδο λεύκανσης δοντιών για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν χρήματα για μια επαγγελματική θεραπεία.

Βέβαια δεν θα πρέπει να περιμένετε τα ίδια αποτέλεσματα με αυτά που θα είχατε μετά από μιά λεύκανση στο οδοντιατρείο. Πάντως οι λευκαντικές οδοντόκρεμες μπορεί να είναι ικανοποιητικά αποτελεσματικές για ελαφρώς κίτρινα δόντια. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι να επαναφέρουν το φυσικό χρώμα των δοντιών με την αφαίρεση τυχόν εξωγενών λεκέδων από τα εξωτερικά στρώματα του σμάλτου των δοντιών. Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν προς το λευκότερο το φυσικό χρώμα των δοντιών.

Οι περισσότερες από τις οδοντόκρεμες λεύκανσης λειτουργούν μέσω της δράσης πιό ισχυρών αποτριπτικών υλικών σε σχέση με τις απλές οδοντόκρεμες. Για αυτό το λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο βουρτσίσματος και στη συχνότητα χρήσης για να αποτραπούν μόνιμες βλάβες λόγω αποτριβής στην επιφάνεια των δοντιών.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν εκτός απο τις λευκαντικές οδοντόκρεμες καθημερινής χρήσης και πιο ισχυρές οδοντόκρεμες περιορισμένης χρήσης που διατίθενται μόνο απο τα φαρμακεία και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες.

  επόμενο άρθρο -> Όψεις Ρητίνης - Bonding
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.