Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
• LIFTING ΔΟΝΤΙΩΝ • Διαμόρφωση Σμάλτου • Οδοντοπλαστική
Αισθητική Οδοντιατρική

Τι είναι το Lifting Δοντιών

Το Lifting Δοντιών είναι μια αισθητική οδοντιατρική εργασία που είναι γνωστή και σαν Διαμόρφωση Σμάλτου ή Οδοντοπλαστική, και περιλαμβάνει την προσαρμογή του σχήματος του δοντιού με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, τόσο μεμονωμένα όσο και σαν σύνολο.

Ο αισθητικός στόχος της διαδικασίας διαμόρφωσης σμάλτου είναι να διορθώσει τα προβλήματα στην αισθητική αρμονία και την ισορροπία του στόματος σαν σύνολο, προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο ελκυστική εμφάνιση.

ad

Ποιά αισθητικά προβλήματα των δοντιών διορθώνει η διαμόρφωση σμάλτου;

Με τη διαμόρφωση σμάλτου, ο αισθητικός οδοντίατρος διαμορφώνει το περίγραμμα ή και την επιφάνεια των δοντιών με την αφαίρεση μικρών ποσοτήτων αδαμαντίνης (σμάλτου των δοντιών), προκειμένου να αλλάξει το μήκος, σχήμα ή μέγεθος τους.

Η διαμόρφωση σμάλτου είναι ένας γρήγορος, εύκολος και οικονομικός τρόπος για να διορθωθούν πολλές απο τις μικρές ανωμαλίες στη μορφή ή την υφή των δοντιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει την εμφάνιση δυσμορφικών ή υπερμεγέθων δοντιών.

Η διαμόρφωση σμάλτου (lifting δοντιού) μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα όπως:

  • Ανισομεγέθη μπροστινά δόντια
  • Μικρά ραγίσματα ή σπασίματα στις άκρες των δοντιών
  • Πολύ αιχμηρούς κυνόδοντες
  • Δόντια με υπερβολικό μέγεθος ή μήκος
  • Στραβά δόντια λόγω συνωστισμού
  • Χαμόγελο που δείχνει στραβό γιατί η γραμμή των δοντιών δεν ακολουθεί ομοιόμορφα το περίγραμμα του χείλους

Η διαδικασία του lifting δοντιών

Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα δίσκο λείανσης ή τον τροχό για να αφαιρέσει μικρά ποσά (συνήθως όχι περισσότερο από 1 με 2 χιλιοστά) του σμάλτου των δοντιών, όπου χρειάζεται. Όταν υπάρχουν ατέλειες μεταξύ των δοντιών, χρησιμοποιεί λωρίδες ειδικού γυαλόχαρτου για να διαμορφώσει και να εξομαλύνει τις πλευρές των όμορων δοντιών. Τέλος τα δόντια στιλβώνονται για να αποκτήσουν λάμψη.

Επειδή η διαμόρφωση σμάλτου επηρεάζει μόνο την αδαμαντίνη (το εξωτερικό στρώμα του δοντιού) χωρίς να επηρεάζεται το ζωντανό κομμάτι του δοντιού (πολφός), συνήθως μπορεί να γίνει χωρίς αναισθητικό.

Η διαδικασία είναι γρήγορη και ανώδυνη, συνήθως ολοκληρώνεται σε μία μόνο συνάντηση και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά.

Περιορισμοί / Μειονεκτήματα της διαδικασίας lifting δοντιών

Η διαμόρφωση σμάλτου είναι μια τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής που ενδείκνυται για περιπτώσεις μικρών μόνο ατελειών του σχήματος των δοντιών. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιπτώσεις όπου χρειάζεται δραστική αναπροσαρμογή του σχήματος του δοντιού.

Επίσης μπορεί να λειτουργήσει μόνο αφαιρετικά και όχι προσθετικά, επομένως είναι κατάλληλη μόνο για μείωση μεγέθους του δοντιού. Για αυτό το λόγο, στα πλαίσια μιας Οδοντοπλαστικής θεραπείας, η διαμόρφωση σμάλτου συνδυάζεται και με άλλες θεραπείες αισθητικής οδοντιατρικής όπως είναι οι όψεις ρητίνης και οι όψεις πορσελάνης.

Λόγω του ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί κάποια ποσότητα σμάλτου, το βάθος του στρώματος του σμάλτου και η σχετική θέση του πολφού είναι κρίσιμοι παράγοντες για την εκτέλεση του lifting δοντιών. Αν η ακτινογραφία δείξει ότι το δόντι έχει ένα σχετικά λεπτό στρώμα σμάλτου, ή εάν ο πολφός είναι πολύ κοντά στο σμάλτο, η θεραπεία με αυτή την τεχνική μπορεί να μην είναι δυνατή.

Κίνδυνοι του lifting δοντιών

Η απώλεια σμάλτου απο τα δόντια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη. Εάν η θεραπεία διαμόρφωσης σμάλτου σχεδιαστεί και εκτελεστεί σωστά, δεν αναμένονται παρενέργειες ή άλλα προβλήματα. Ωστόσο λόγω της αφαίρεσης (έστω και μικρής) ποσότητας σμάλτου των δοντιών είναι πιθανόν το δόντι να εμφανίσει αυξημένη ευαισθησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις μετά από μια θεραπεία διαμόρφωσης περιγράμματος των δοντιών συνιστάται η εφαρμογή φθοριούχου τζελ απο τον οδοντίατρο και η τακτική χρήση μιάς οδοντόπαστας για ευαίσθητα δόντια.

Αν και η διαμόρφωση σμάλτου είναι μια σχετικά απλή, χαμηλού κόστους θεραπεία, όταν γίνεται απο έναν έμπειρο αισθητικό οδοντίατρο μπορεί να παρέχει μια σημαντική βελτίωση στην εμφάνιση του χαμόγελου σας.

  επόμενο άρθρο -> Ουλοπλαστική - Πλαστική Χειρουργική Ούλων
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.