Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
• ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ • Η διαδικασία τοποθέτησης όψεων πορσελάνης
Όψεις Πορσελάνης

Όψεις Πορσελάνης & ο Αισθητικός Οδοντίατρος

Οι όψεις πορσελάνης είναι μια τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής που χρησιμοποιείται ευρύτατα απο τους αισθητικούς οδοντιάτρους για τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών. Η επιτυχία της πορείας προς ένα φωτεινό νέο χαμόγελο χρησιμοποιώντας όψεις πορσελάνης απαιτεί την πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ του ασθενούς και του αισθητικού οδοντιάτρου.

ad

Σχεδιασμός Θεραπείας για Όψεις Πορσελάνης

Κατά το πρώτο σας ραντεβού με τον αισθητικό οδοντίατρο που θα τοποθετήσει τις όψεις πορσελάνης θα πρέπει να συζητήσετε λεπτομερώς και με σαφήνεια τις προσδοκίες που έχετε για τη βελτίωση του χαμόγελου σας με τον οδοντίατρό σας. Η ενεργός συμμετοχή του ασθενή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κατά τη φάση σχεδιασμού του χαμόγελου είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η απογοήτευση, ή και το επιπλέον κόστος για τη διόρθωση ενός μη επιθυμητού αποτελέσματος.

Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των όψεων πορσελάνης σε σχέση με άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις, όπως διαμόρφωση σμάλτου, όψεις ρητίνης, στεφάνες, λεύκανση δοντιών κλπ. Ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει για τις σχετικές διαδικασίες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα ανά θεραπεία και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα όρια και τους περιορισμούς κάθε τεχνικής.

Συνήθως κάθε αισθητικός οδοντίατρος έχει ένα άλμπουμ φωτογραφιών με περιπτώσεις ασθενών πριν και μετά κάθε θεραπεία που θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε τι αποτελέσματα μπορείτε να περιμένετε με κάθε επιλογή σας.

Επίσης, ο οδοντίατρος σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να επιλέξετε το καλύτερο χρώμα που θα ταιριάζει σωστότερα με το φυσικό χρώμα των υπόλοιπων δοντιών (εκτός αν πρόκειται να καλύψετε όλα τα εμφανή δόντια, οπότε επιλέγετε απλά το χρώμα που επιθυμείτε, χωρίς βέβαια υπερβολές που θα κάνουν τα δόντια να δείχνουν αφύσικα). Μερικά οδοντιατρεία διαθέτουν τεχνολογίες ψηφιακής απεικόνισης και μπορούν να σας προσφέρουν μια προεπισκόπηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων πάνω στο δικό σας πρόσωπο.

Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια σας για να βεβαιωθεί ότι οι όψεις πορσελάνης είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς και να εντοπίσει τυχόν άλλα οδοντιατρικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την έναρξη της διαδικασίας τοποθέτησης των όψεων πορσελάνης:

  • Προβλήματα τερηδόνας, ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας ή υφίζησης ούλων πρέπει να αποκατασταθούν οπωσδήποτε πριν τις όψεις πορσελάνης
  • Εάν χρειάζεστε λεύκανση δοντιών για τα υπόλοιπα δόντια σας, αυτή θα πρέπει να γίνει πριν από την επιλογή του χρώματος των δοντιών για τις όψεις πορσελάνης

Πριν την τελική απόφαση για την έναρξη της θεραπείας καλό είναι να έχετε πρώτα ενημερωθεί με σαφήνεια από τον αισθητικό οδοντίατρο για :

  • το συνολικό κόστος της θεραπείας, διευκρινίζοντας αν θα χρειαστεί η τοποθέτηση προσωρινών όψεων και εάν συμπεριλαμβάνονται στο κόστος, καθώς και για
  • το χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Διαδικασία τοποθέτησης όψεων πορσελάνης

Προετοιμασία των δοντιών

Αφού ο σχεδιασμός της θεραπείας έχει ολοκληρωθεί , το επόμενο στάδιο της θεραπείας είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία της επιφάνειας και τη λήψη αποτυπώματος των δοντιών. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως 1,5 - 2 ώρες.

Αν και οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές, στις περισσότερες των περιπτώσεων το βάθος του δοντιού πρέπει να προσαρμοστεί βάσει του προστιθέμενου πάχους των όψεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός πολύ λεπτού στρώματος σμάλτου απο το δόντι. Τα σημεία του δοντιού που πρέπει να μειωθούν είναι η εξωτερική επιφάνεια και η κορυφή του δοντιού. Το ποσό του σμάλτου που πρέπει να αφαιρεθεί είναι συνήθως σχεδόν ίσο με το πάχος της πορσελάνης που θα προστεθεί στην επιφάνεια των δοντιών και κυμαίνεται από 0,5 μέχρι 1,0 χιλιοστά. Πριν την έναρξη της θεραπείας ο αισθητικός οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί τη λήψη ακτινογραφιών για να διαπιστώσει το βάθος του σμάλτου στα δόντια.

Σε θεραπείες που περιλαμβάνουν τροποποίηση του μεγέθους του δοντιού, η ποσότητα σμάλτου που πρέπει να αφαιρεθεί μπορεί να είναι αρκετά μικρή ή και μηδενική όταν θέλουμε να πετύχουμε αύξηση του μεγέθους του δοντιού, αλλά και αρκετά σημαντική όταν χρειάζεται μείωση μεγέθους. Οι νεότεροι τύποι όψεων πορσελάνης, όπως τα Lumineers, γίνονται όλο και λεπτότεροι σε πάχος με αποτέλεσμα το απαιτούμενο βάθος επεξεργασίας να έχει μειωθεί σημαντικά.

Η διαδικασία είναι γενικά ανώδυνη και δεν χρειάζεται αναισθησία. Αν όμως πρέπει να αφαιρεθούν πάνω από από 0,5 χιλιοστά του σμάλτου ή αν το δόντι έχει ήδη πολύ λεπτό στρώμα σμάλτου, ο οδοντίατρος μπορεί να χορηγήσει προληπτικά ελαφρά τοπική αναισθησία, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε αίσθημα δυσφορίας κατά το τρόχισμα του δοντιού.

Κατασκευή των όψεων πορσελάνης

Οταν η επιφάνεια του δοντιού έχει πλέον διαμορφωθεί, ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα αποτυπωτικό υλικό για να πάρει ένα αποτύπωμα (καλούπι) του δοντιού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την κατασκευή των όψεων πορσελάνης. Το αποτύπωμα στέλνεται κατόπιν σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο για να κατασκευαστούν οι όψεις. Ο απαιτούμενος χρόνος για την κατασκευή τους είναι περίπου μία εβδομάδα.

Προσωρινές όψεις

Μετά την προετοιμασία (τρόχισμα) και μέχρι να είναι έτοιμες οι όψεις πορσελάνης απο το εργαστήριο, τα δόντια που έχουν υποστεί επεξεργασία μπορούν προαιρετικά να καλυφθούν με προσωρινές ακρυλικές όψεις.

Η τοποθέτηση προσωρινών όψεων μπορεί να καταστεί απαραίτητη εάν τα δόντια έχουν υποστεί εκτεταμένη προετοιμασία και έχουν γίνει αντιαισθητικά ή ευαίσθητα στο ζεστό και στο κρύο λόγω της απώλειας σμάλτου.

Πάντως, ακόμα και αν δεν απαιτείται για τους λόγους αυτούς, η χρήση προσωρινών όψεων μπορεί να είναι ευεργετική για το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας, δεδομένου ότι μπορούν να σας δώσουν μια πρώτη εικόνα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Με βάση το πώς δείχνουν οι προσωρινές όψεις στο στόμα σας μπορείτε να ζητήσετε έγκαιρα απο τον αισθητικό οδοντίατρό σας να κάνει τυχόν προσαρμογές ή αλλαγές που θα θέλατε στο σχήμα ή το μέγεθος πριν την κατασκευή των μόνιμων όψεων πορσελάνης.

Οι προσωρινές όψεις έχουν ένα επιπλέον κόστος, το οποίο μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στην τιμή που σας έχει δώσει ο οδοντίατρος σας. Κατά την αρχική σας επίσκεψη, θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τον οδοντίατρό σας και να γίνει σαφές αν το κόστος τους περιλαμβάνεται στην τιμή.

Τελική τοποθέτηση των όψεων πορσελάνης

Όταν το εργαστήριο ολοκληρώσει την κατασκευή των όψεων, ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει για τη συνεδρία τοποθέτησης τους. Κατά την επίσκεψη αυτή ο αισθητικός οδοντίατρος αφαιρεί τις προσωρινές όψεις και αφού καθαρίσει την επιφάνεια του δοντιού, προχωρά στη συγκόλληση των μόνιμων όψεων πορσελάνης.

Πρίν την τελική συγκόλληση, ο οδοντίατρος θα τις στερεώσει προσωρινά στα δόντια σας για να εξετάσει τη φόρμα και το χρώμα τους. Αν δεν εφαρμόζουν σωστά, ο οδοντίατρος θα τίς αφαιρέσει και θα τις προσαρμόσει ανάλογα. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται μέχρι και εσείς και ο οδοντίατρός σας μείνετε ικανοποιημένοι απο το αισθητικό αποτέλεσμα.

Το χρώμα που έχουν οι όψεις πορσελάνης μπορεί επίσης να ρυθμιστεί ελαφρά, προσαρμόζοντας το χρώμα τής συγκολλητικής ουσίας που θα χρησιμοποιηθεί. Ενώ μικρές προσαρμογές στο σχήμα μπορεί να γίνουν και μετά τη τελική συγκόλληση, οι τροποποιήσεις χρώματος πρέπει να έχουν γίνει προηγουμένως. Αν όμως χρειάζονται πολύ σημαντικές προσαρμογές σε σχήμα ή χρώμα, ίσως χρειαστεί να επιστραφούν στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο για να κάνει τις τροποποιήσεις.

Στη συνέχεια, το δόντι καθαρίζεται, και στην επιφάνεια του εφαρμόζεται μια συγκολλητική ουσία πάνω στην οποία προσκολλάται η όψη πορσελάνης. Κατόπιν ο οδοντίατρος εφαρμόζει μια υψηλής έντασης δέσμη φωτός η οποία ενεργεί ως καταλύτης για την ενεργοποίηση των χημικών ουσιών του υλικού συγκόλλησης με αποτέλεσμα να σκληραίνει πολύ γρήγορα.

Τέλος, τυχόν περίσσεια συγκολλητικής ουσίας αφαιρείται, και τα όρια της όψης στιλβώνονται ώστε να εφαρμόζουν τέλεια με το φυσικό τμήμα του δοντιού.

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται για τις όψεις πορσελάνης;

Η όλη διαδικασία για να τοποθετηθούν όψεις πορσελάνης συνήθως απαιτεί 2 - 3 ραντεβού. Ορισμένοι οδοντίατροι αφιερώνουν μία ολόκληρη συνεδρία για κάθε φάση της διαδικασίας (όπως περιγράφεται πιο πάνω). Άλλοι συνδυάζουν συνήθως τις δύο πρώτες φάσεις του σχεδιασμού θεραπείας και της προετοιμασίας του δοντιού σε ένα ραντεβού, ενώ στο δεύτερο γίνεται η τελική συγκόλληση των όψεων πορσελάνης.

Ο χρόνος μεταξύ των συναντήσεων προετοιμασίας και συγκόλλησης είναι περίπου 5-10 ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από το χρόνο που χρειάζεται το οδοντοτεχνικό εργαστήριο για την κατασκευή των όψεων.

Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να συστήσει και ένα επιπλέον ραντεβού, μιά βδομάδα μετά τη μόνιμη τοποθέτηση, για την τελική αξιολόγηση του αισθητικού αποτελέσματος που επιτεύχθηκε με τις όψεις πορσελάνης.

Μετά την τοποθέτηση – Απαιτούμενη φροντίδα για όψεις πορσελάνης

Ο οδοντίατρός σας θα σας ζητήσει να ορίσετε ένα ραντεβού μετά από μία ή δύο εβδομάδες για να εξετάσει την τελική τοποθέτηση, την εμφάνιση της όψης, καθώς και αν τα ούλα έχουν προσαρμοστεί φυσιολογικά γύρω από αυτή.

Οι ολοκεραμικές επικαλύψεις δεν χρειάζονται επιπλέον συντήρηση, εκτός από σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος σε καθημερινή βάση, για τη διατήρηση της υγείας του φυσικού τμήματος του δοντιού και των ούλων. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια με όψεις πορσελάνης με τον ίδιο τρόπο που φροντίζετε τα φυσικά δόντια σας.

Ο οδοντίατρός σας θα σας εξηγήσει επίσης μερικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής τών όψεων:

  • Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην τρώτε τα νύχια σας, μασάτε μολύβια ή άλλα σκληρά αντικείμενα, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ασκείτε περιττή πίεση επάνω στα δόντια σας για να αποφύγετε τυχόν θραύση του κεραμικού υλικού ή του φυσικού δοντιού.
  • Αν έχετε ιστορικό βρυγμού μπορεί να χρειαστεί να φοράτε προστατευτικό νάρθηκα νυκτός κατά τον ύπνο για να μην φθείρετε τις όψεις πορσελάνης.
  • Αν και οι ολοκεραμικές όψεις είναι πολύ ανθεκτικές στούς λεκέδες και τον αποχρωματισμό, καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση τροφών με έντονες χρωστικές όπως ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί.

Οι όψεις πορσελάνης που έχουν κατασκευαστεί σωστά από έναν έμπειρο αισθητικό οδοντίατρο, με την κατάλληλη καθημερινή φροντίδα, μπορεί να διατηρηθούν ανέπαφες για 10-15 χρόνια.

  επόμενο άρθρο -> LUMINEERS® • H νέα γενιά όψεων πορσελάνης
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.