Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
• ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ •
Όψεις Πορσελάνης

Όψεις Πορσελάνης & Αισθητική Οδοντιατρική

Οι όψεις πορσελάνης είναι μια τεχνική επικάλυψης της εμπρός επιφάνειας των πρόσθιων δοντιών που χρησιμοποιείται απο τους αισθητικούς οδοντιάτρους για να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροποποίηση και διόρθωση του χρώματος, σχήματος, ή μεγέθους του δοντιού.

ad

Τί είναι οι Όψεις Πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές φλούδες απο πορσελάνη που συγκολλούνται και καλύπτουν την πρόσθια επιφάνεια του δοντιού αφού πρώτα έχει αφαιρεθεί μικρή ποσότητα σμάλτου για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος.

Η διαδικασία τοποθέτησης ¨οψεων πορσελάνης απαιτεί λίγη ή καθόλου αναισθησία, και συνήθως ολοκληρώνεται σε δύο επισκέψεις στο ιατρείο. Κατασκευάζονται κατά παραγγελία στο εργαστήριο απο τον οδοντοτεχνίτη βάσει αποτυπώματος που έχει λάβει απο το δόντι ο αισθητικός οδοντίατρος.

Οι όψεις πορσελάνης έχουν προσφέρει την πιο συναρπαστική και επαναστατική πρόοδο στην αισθητική οδοντιατρική και έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλής λύση για αισθητικές αποκαταστάσεις υψηλών απαιτήσεων λόγω της φυσικής εμφάνισης και της αντοχής τους.

Η σύγχρονη εξέλιξη στην τεχνολογία των οδοντιατρικών υλικών έχει κάνει διαθέσιμες για την αισθητική οδοντιατρική υψηλής ποιότητας κεραμικές ημιδιαφανείς όψεις που μπορούν να ταιριάξουν απόλυτα με το φυσικό χρώμα των δοντιών μας προσφέροντας μια άψογη και φυσική εμφάνιση.

Οι όψεις πορσελάνης είναι η τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής που έχει βοηθήσει τα περισσότερα από τα αστέρια της τηλεόρασης και του κινηματογράφου να αποκτήσουν το εκθαμβωτικό χαμόγελο που βλέπουμε στην οθόνη.

Ποιά αισθητικά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν με τις όψεις πορσελάνης;

Ανεξάρτητα από το ποιά είναι η αιτία του αισθητικού προβλήματος, οι όψεις πορσελάνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λύση για τα περισσότερα από τα αισθητικά προβλήματα των δοντιών, όπως:

 • Κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια – Δυσχρωμίες και οποιοδήποτε πρόβλημα με το χρώμα των δοντιών αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την κάλυψη τους με όψεις πορσελάνης. Οι δυσχρωμίες μπορεί να έχουν προκληθεί απο :
  - Ενδοδοντική θεραπεία
  - Χρήση τετρακυκλίνης ή άλλων φαρμάκων
  - Υπερβολική χρήση φθορίου (φθορίαση)
  - Τραυματισμό του δοντιού
  - Κάπνισμα
  - Παλιά σφραγίσματα ρητίνης που έχουν αποχρωματιστεί ή άλλες αιτίες.
 • Ραγισμένα ή σπασμένα δόντια - Εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, οι όψεις μπορούν να ενισχύσουν και δομικά τα δόντια με ρωγμές ή σπασίματα.
 • Ακανόνιστου σχήματος δόντια - Δόντια που είναι πάρα πολύ μικρά, πολύ μεγάλα, έχουν ανώμαλες επιφάνειες (πχ. μικρά βαθουλώματα ή εξογκώματα) ή έχουν περίεργο σχήμα.
 • Συνωστισμένα ή στραβά δόντια - Σε πολλές περιπτώσεις οι όψεις πορσελάνης μπορούν να κρύψουν μικρά ορθοδοντικά προβλήματα χωρίς να απαιτηθεί ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια.
 • Μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια (Diastema) - Αντιαισθητικά κενά ανάμεσα στα μπροστινά δόντια μπορεί να εξαφανιστούν με την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης σε ένα ή περισσότερα απο αυτά.
 • Ανισομεγέθη ή Ανισουψή δόντια – Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για τη διόρθωση του ύψους ή του μεγέθους κάποιων δοντιών που είναι μικρότερα ή κοντύτερα απο τα άλλα, είτε εκ φύσεως ή λόγω φθοράς.

Στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος για να διορθωθούν οι ατέλειες των δοντιών ήταν η κάλυψη τους με στεφάνη. Σήμερα, στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχουν 3 εναλλακτικές λύσεις: στεφάνες, όψεις σύνθετης ρητίνης, και όψεις πορσελάνης.

Πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης έναντι των όψεων ρητίνης και στεφανών

 • Δεν απαιτείται η αφαίρεση μεγάλου μέρους του οδοντικού ιστού της μύλης, όπως χρειάζεται για να τοποθετηθεί μια στεφάνη.
 • Διαρκούν περισσότερο από τις όψεις σύνθετης ρητίνης
 • Δίνουν μια πιο φυσική εμφάνιση των δοντιών.
 • Είναι πιο ανθεκτικές στην εναπόθεση και απορρόφηση χρωστικών.
 • Το χρώμα των όψεων πορσελάνης μπορεί να ρυθμιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ώστε να ταιριάζει απόλυτα με το επιθυμητό χρώμα.
 • Εχουν μεγαλύτερη αντοχή απο τις όψεις ρητίνης. Μπορεί να διαρκέσουν για 10-15 χρόνια.
 • Οι όψεις πορσελάνης δεν ομορφαίνουν μόνο το δόντι, αλλά ενισχύουν και τη δομή του προστατεύοντας το.
 • Δεν χρειάζονται καμμιά ιδιαίτερη φροντίδα, εκτός από σωστό και τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος σε καθημερινή βάση όπως και τα φυσικά δόντια.

Μειονεκτήματα των όψεων πορσελάνης έναντι των όψεων ρητίνης και και στεφανών

 • Οι όψεις πορσελάνης κοστίζουν πολύ περισσότερο από τις αντίστοιχες απο σύνθετη ρητίνη.
 • Απαιτείται μή αναστρέψιμη αφαίρεση οδοντικού ιστού (αλλά πολύ λιγότερου από ότι απαιτείται για μιά στεφάνη), ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο για τη χρήση σύνθετων ρητινών.
 • Το δόντι μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητο στη ζέστη και στο κρύο λόγω της απώλειας σμάλτου.
 • Δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο οι στεφάνες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα δόντια που έχουν εκτεταμένες βλάβες και μεγάλη απώλεια οδοντικού ιστού.
 • Οι όψεις πορσελάνης δεν συνιστώνται για άτομα που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους, ή έχουν ως συνήθεια το δάγκωμα νυχιών, μολυβιών ή άλλων αντικειμένων. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμάται η τοποθέτηση στεφάνης που είναι πιο ανθεκτική σε υψηλές πιέσεις.

  επόμενο άρθρο -> Η διαδικασία τοποθέτησης όψεων πορσελάνης
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.