Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
• ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ • Τοποθέτηση και Φροντίδα των Όψεων Ρητίνης
Όψεις Πορσελάνης

Όψεις Ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης (bonding) είναι μια τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής για την αποκατάσταση ή τη βελτίωση του χαμόγελου ενός ατόμου, κατά τη οποία ο οδοντίατρος συγκολλά πάνω στο δόντι ένα λεπτό στρώμα σύνθετης ρητίνης που έχει διαμορφωθεί για να δώσει στο δόντι το επιθυμητό μέγεθος, σχήμα, και χρώμα.

Διαβάστε περισσότερα για τις Όψεις Ρητίνης

ad

Πόσες επισκέψεις απαιτούνται για την τοποθέτηση Όψεων Ρητίνης ;

Η διαδικασία συγκόλλησης (bonding) των όψεων ρητίνης είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά ανά δόντι και ολοκληρώνεται συνήθως σε μόνο μία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Σπανιότερα, για πολύπλοκα περιστατικά, μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη επίσκεψη. Προηγουμένως όμως πρέπει να έχει γίνει καθαρισμός των δοντιών και να έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία τυχόν προβλημάτων ουλίτιδας.

Η διαδικασία τοποθέτησης των Όψεων Ρητίνης

Όταν η διαδικασία bonding γίνεται για καθαρά αισθητικούς σκοπούς συνήθως δεν απαιτείται αναισθησία, πιθανόν όμως να χρειαστεί αν παράλληλα γίνεται και αποκατάσταση τερηδονισμού του δοντιού. Ο οδοντίατρος επιλέγει πρώτα το χρώμα της σύνθετης ρητίνης που θα ταιριάζει περισσότερο με το φυσικό χρώμα των δοντιών σας, χρησιμοποιώντας το σχετικό χρωματολόγιο.

Μετά την επιλογή του χρώματος, ο οδοντίατρος τροχίζει ελάχιστα ή χαράζει την επιφάνεια του δοντιού για να το ‘αγριέψει’ ώστε να κολλήσει σωστά η ρητίνη. Επίσης αφαιρεί τα σημεία όπου απαιτείται κάποια τροποποίηση του σχήματος του δοντιού. Αν χρειάζεται αύξηση του μεγέθους του δοντιού πιθανόν να μη χρειαστεί καθόλου τρόχισμα.

Στη συνέχεια, η επιφάνεια του δοντιού αδροποιείται με ένα τζελ που την καθιστά πιο πορώδη, προκειμένου το υλικό συγκόλλησης να δέσει καλύτερα με το δόντι. Κατόπιν, τοποθετείται σε στρώματα η ρητίνη και σταθεροποιείται με μια συσκευή φωτοπολυμερισμού. Η τοποθέτηση της ρητίνης σε επάλληλα στρώματα (και όχι σε μία στρώση) γίνεται για να προσομοιωθεί η φυσική δομή του δοντιού και να μιμηθούμε με επιτυχία το βάθος χρώματος και τη διαφάνεια του φυσικού δοντιού. Στη συνέχεια γίνονται τυχόν διορθώσεις στο σχήμα του δοντιού, και τέλος ακολουθεί η στίλβωση του δοντιού για να αποκτήσει τη απαραίτητη λάμψη.

Πώς να φροντίζετε τις Όψεις Ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης μπορεί να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια, ανάλογα όχι μόνο με την ποιότητα της αρχικής θεραπείας, αλλά και με το πόσο φροντίζετε τα δόντια σας μετά. Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε για πολλά χρόνια τις όψεις ρητίνης χωρίς να χρειαστούν επισκευή ή αντικατάσταση :

  • Η καλή στοματική υγιεινή είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι όψεις ρητίνης θα είναι άχρηστες αν το δόντι στο οποίο εφαρμόστηκαν καταστραφεί απο τερηδόνα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  • Επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών κάθε έξι μήνες.
  • Αποφύγετε λευκαντικές οδοντόκρεμες με υψηλό δείκτη αποτριβής που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη στιλβωμένη επιφάνεια της ρητίνης κάνοντας την επιφάνεια πιο επιρρεπή σε απορρόφηση χρωστικών.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν δαγκώνετε σκληρά τρόφιμα. Μην πιέζετε υπερβολικά δόντια στα οποία έχετε όψεις ρητίνης.
  • Αποφύγετε συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών, το μάσημα στυλό, ή το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών.
  • Μειώστε την κατανάλωση τσαγιού, καφέ, κόκκινου κρασιού και γενικά ουσιών με έντονες χρωστικές που μπορούν να λεκιάσουν τη σύνθετη ρητίνη του υλικού συγκόλλησης.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα.
  επόμενο άρθρο -> Όψεις Πορσελάνης
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.