Αισθητική ΟδοντιατρικήΟ Οδηγός σας στην Αισθητική Οδοντιατρική
Η Ορθοδοντική στην Αισθητική Οδοντιατρική
Οδοντιατρική - Σιδεράκια

Τι είναι η Ορθοδοντική

Η Ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί μια απο τις πλέον κλασσικές μεθόδους της αισθητικής οδοντιατρικής. Τα στραβά δόντια και η κακή σύγκλειση δοντιών και γνάθων δημιουργούν κακή αισθητική εμφάνιση του στόματος ή ακόμη και συνολική δυσμορφία του προσώπου. Η ειδικότητα της Ορθοδοντικής ασχολείται με τη βελτίωση της εμφάνισης του ασθενή μέσω της διόρθωσης της θέσης των δοντιών μέσα στο στόμα και της ευθυγράμμισης τους.

ad

Πότε χρειάζεται η Ορθοδοντική θεραπεία;

Τα αισθητικά προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν μέσω της ορθοδοντικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Συνωστισμό δοντιών. Εκτός απο το αισθητικό πρόβλημα δυσκολεύει τη στοματική υγιεινή και αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας.
  • Κενά ανάμεσα στα δόντια (αραιοδοντία). Τα μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών είναι συνήθως αντιαισθητικά.
  • Προβλήματα σύγκλεισης. Τα δόντια της άνω γνάθου δεν πατάνε ομοιόμορφα πάνω σε αυτάτης κάτω γνάθου. Εκτός των άλλων λειτουργικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, αυτό δημιουργεί κενά ανάμεσα στις γνάθους και δίνει οπτικά την αίσθηση ότι κάποια δόντια είναι στραβά.
  • Δόντια με κλίση προς τα έξω ή προς τα μέσα. Ενα συνηθισμένο και αντιαισθητικό πρόβλημα που συνήθως είναι αποτέλεσμα κακών συνηθειών, όπως το πιπίλισμα του δακτύλου ή το δάγκωμα αντικειμένων.
  • Δόντια με κλίση προς τα πλάγια ή στριμμένα γύρω απο τον άξονα τους.
  • Δόντια με διαφορετικό ύψος.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες (πχ. γενετική προδιάθεση για μικρά ή μεγάλα δόντια ιδίως όταν συνδυάζονται με αντιστρόφως ανάλογο μέγεθος γνάθων), ή σε περιβαντολογικούς παράγοντες (πχ. χρήση πιπίλας, πιπίλισμα δακτύλου, δάγκωμα αντικειμένων, ή πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών).

Κάποια απο τα ορθοδοντικά προβλήματα (όπως τα κενά ανάμεσα στα δόντια ή διαφορές ύψους / κλισης των δοντιών) , και μόνον όταν είναι μικρής έκτασης, μπορούν να αντιμετωπιστούν απο τον αισθητικό οδοντίατρο με τη χρήση άλλων τεχνικών, όπως η κάλυψη των προβληματικών δοντιών με όψεις ρητίνης ή πορσελάνης. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, είναι απαραίτητη η παραπομπή του ασθενούς σε ειδικό ορθοδοντικό.

Το πρόβλημα με την ορθοδοντική θεραπεία είναι ότι απαιτείται πολύς χρόνος (αρκετοί μήνες ή και χρόνια) για την ολοκλήρωση της, σε αντίθεση με άλλες θεραπείες αισθητικής οδοντιατρικής που δίνουν σχεδόν άμεσα αποτελέσματα.

Πώς γίνεται η Ορθοδοντική;

Η διόρθωση των ορθοδοντικών ανωμαλιών γίνεται με τη χρήση μηχανισμών, που είναι είτε ακίνητοι (τα γνωστά σιδεράκια) και μένουν σταθερά στερεωμένοι πάνω στα δόντια κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είτε κινητοί (νάρθηκες – μασελάκια) που τοποθετούνται γιά κάποιες ώρες την ημέρα απο μόνο του τον ασθενή. Οι κινητοί νάρθηκες είναι πιό εύκολοι στη χρήση αλλά μπορούν να διορθώσουν μόνο μικρά προβλήματα. Για αυτό η πιό συνήθης μέθοδος θεραπείας είναι τα κλασσικά σταθερά «σιδεράκια».

Αν και παλαιότερα η ορθοδοντική προοριζόταν κυρίως για παιδιά, σήμερα πολλοί ενήλικες καταφεύγουν σε ορθοδοντική θεραπεία για να διορθώσουν αισθητικά προβλήματα θέσης των δοντιών. Ευτυχώς οι ορθοδοντικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε όλες τις ηλικίες, με μόνη διαφορά ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία.

Ορθοδοντική με Invisalign

Η ορθοδοντική, ιδιαίτερα για ενήλικες, έγινε ακόμη πιό δημοφιλής με την ανάπτυξη νέων τεχνικών και μηχανισμών που δεν απαιτούν να χρησιμοποιούνται πλέον τα γνωστά αντιαισθητικά μεταλλικά «σιδεράκια».

Τα μοντέρνα λευκά σιδεράκια, οι γλωσσικοί μηχανισμοί, και οι διαφανείς νάρθηκες (Invisalign) έχουν κάνει την ορθοδοντική θεραπεία πολύ πιο φιλική και αποδεκτή, χωρίς να επιβαρύνουν την εμφάνιση του ατόμου για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία.

Κόστος – Πόσο στοιχίζει η Ορθοδοντική

Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει σημαντικά και εξαρτάται απο την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, τη διάρκεια θεραπείας, και τη σοβαρότητα και πολυπλοκότητα του προβλήματος. Συνήθως οι τιμές για ορθοδοντική θεραπεία με τα κλασσικά σιδεράκια ξεκινούν απο 1.000€ για απλές περιπτώσεις και μπορεί να φθάσουν τα 5.000€ για δύσκολες θεραπείες ή και παραπάνω αν απαιτούνται γναθοχειρουργικές επεμβάσεις. Για διαφανή ή γλωσσικά σιδεράκια, το κόστος είναι συγκριτικά υψηλότερο.

Η διόρθωση αισθητικών προβλημάτων με την ορθοδοντική μπορεί να απαιτεί σημαντική επένδυση σε χρόνο και χρήμα, αλλά μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει την εμφάνιση του ασθενή, χαρίζοντας ένα όμορφο χαμόγελο σε ένα αρμονικό πρόσωπο.

  επόμενο άρθρο -> Εμφυτεύματα Δοντιών
www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το Περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2011-2018, www.αισθητικη-οδοντιατρικη.com. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.